Vyhledávání

Soutěž o nejrychlejší postup

10.06.2011 08:44

V kategoriích HE, H21A a DE se pojede ve sprintu jeden postup o speciální prémii, kterou věnovala cestovka KUDRNA. Nejrychlejší muž a žena dostanou poukaz v hodnotě 2.000,- Kč na libovolný zahraniční zájezd z nabídky cestovky. Cestovku Kudrna asi netřeba představovat, ale kdyby se náhodou přece jen našel někdo neznalý....

KUDRNA je brněnská outdoorová cestovka s dlouholetou tradicí. Klub cestovatelů vznikl už v roce 1979 a po revoluci začal pořádat zájezdy a postupně se vypracoval na jednu z největších cestovek zaměřených na aktivní dovolenou u nás. S Kudrnou můžete vyrazit pěšky, na kole, do hor, na vodu, na brusle, za poznáním, na lyže, na ferraty s dětma... prostě nabídka je bohatá. Dokonce si můžete objednat zájezd na míru. Nechte si zdarma poslat katalog a uvidíte, že si vyberete. Přejeme budoucím výhercům nevšední zážitky ;-)

Legenda o Kudrnovi

Jelikož v písemných materiálech těch největších stěhovavých národů při počátku našeho letopočtu jsme žádnou zmínku o tomto rodu Kudrnů nenašli (stěhovavých proto, že cestování musel mít jejich rod nutně v krvi), usuzujeme že jejich dávní a slavní předkové byly Keltové, neboť tito z důvodů utajení vůbec nepsali, ale moudrosti si předávali z hlavy do hlavy (z palice do palice). Při archeologickém průzkumu moravského keltského oppida Staré Hradisko byly ale pozůstatky kolomazných pecí nalezeny. Takže pro toto se při svých výzkumech kudrnologové i tolik zaměřují na vše o Keltech.

Kolomaz je produkt, vznikající suchou destilací dřeva v kolomazných pecích, milířích, ... Dá se v horších formách získat v udírnách, zákoutích kamen se špatným spalováním a vůbec. I toto by bylo dlouhé povídání. Do našeho patronátního archeologického skanzenu Villa Nova v Uhřínově můžete všichni přijet a vše si zkusit připravit a vyrobit sami. Že ale není Kolomaz jako Kolomaz dokazuje věhlas Kudrnů. Tito nejslavnější v kolomaznické branži věděli co do své černé mazlaviny přidat, aby obstála při snížení tření těch nejrozličnějších ploch. Jiná byla u selských vozů kde “šlo dřevo na dřevo”, jiná u panských kočárů, kde již byla zkoušena opouzdřená ložiska (zde si například Kudrna vypomáhal husím sádlem) a zouplna jiná pro to ... fšak víte. Máme zprávy že Kudrnové kolomazí i léčili ... např. kulhavku u dobytků, ... jsou nezřídké zprávy jak vhodným přiložením pomohli i lidem. (celá legenda...)